91) Electric lines of force and equipotential surfaces

  1. constitute a parallel network
  2. constitute a mutually perpendicular network
  3. are not related to each other
  4. are at an angle of 45° to each other
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

92) When the separation between two charges is increased, the electric potential energy of the charges

  1. increases
  2. decreases
  3. remains the same
  4. may increase or decrease
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
When the separation between two charges of the same polarity is increased, the potential energy of the charges decreases. However, if the separation between two charges of opposite polarity is increased, the potential energy of charges increases. Therefore, the answer is may decrease or increase depending upon the kind of charges.

93) What is the effect on a soap bubble when some charge is given to it.

  1. its size decreases
  2. its size increases
  3. there is no effect on size
  4. the bubble collapses
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

94) Unit of electric flux is

  1. JC-1
  2. NC-1m2
  3. V/m
  4. V
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Electric flux = E.S cos θ = NC-1m2




95) If a capacitor shows charging but the final resistance reading is appreciably less than normal, the capacitor is

  1. satisfactory
  2. leaky
  3. of high capacitance value
  4. of low capacitance value
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

96) The ohmmeter reading for a shorted capacitor is

  1. zero
  2. few kilo ohm
  3. few mega ohm
  4. infinity
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

97) The electric field on equipotential surface is

  1. zero
  2. infinity
  3. perpendicular to surface
  4. parallel to surface
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

98) Surface integral of electric field intensity is

  1. electric charge
  2. differential of volume flux
  3. net flux emanating from surface
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.




99) a 4000 μF capacitor of an electronic flash unit is charged to a potential of 300 V. The energy stored in the capacitor will be

  1. 1.8 J
  2. 18 J
  3. 180 J
  4. 1800 J
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

100) A capacitor has a capacity C, when air is present in the two plates. A dielectric of value K is placed between the plates. The new capacity will be

  1. C/K
  2. KC
  3. K/C
  4. 1/KC
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

Pin It on Pinterest