61) The dissipating factor of capacitor can be measured by using a

  1. Potentiometer
  2. Campbell bridge
  3. Schering bridge
  4. Galvanometer
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

62) The power dissipated in a pure capacitor is

  1. zero
  2. minimum
  3. maximum
  4. depends on size and voltage
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

63) If Q be the charge and C be the capacity of a condenser, then the energy stored in a capacitor is given by

  1. 1/2 QC
  2. 1/2 QC2
  3. 1/2 Q2C
  4. 1/2 Q2/C
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

64) 4 condensers of 4 μF each are connected in parallel. Their equivalent capacitance will be

  1. 1 μF
  2. 4  μF
  3. 16 μF
  4. 64 μF
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.




65) A capacitor of 40 μF is charged to a potential difference of 500 V. The charge acquired by it in coulomb is

  1. 2.2
  2. 2.0
  3. 0.22
  4. 0.02
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

66) The electric flux inside a conducting sphere is

  1. zero
  2. uniform
  3. maximum
  4. minimum
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

67) An electric dipole is placed in a uniform electric field at an angle θ. For what value of θ, the potential energy of the dipole is maximum

  1. π
  2. π/2
  3. π/4
  4. 0
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

68) An oil drop carries 6 electronic charges and falls with a terminal velocity in air. What magnitude of vertical electric field is required to make the drop move upward with the same speed as it was formerly moving downward ? Mass of oil drop is 1.6×10-15 kg

  1. 32.7 kNC-1
  2. 600 kNC-1
  3. 31.7 kNC-1
  4. 43.7 kNC-1
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Since the drop falls with a terminal velocity, the upward force on it is equal to weight mg of the drop. In order that the drop moves upward with the same speed, a force of 2 mg must act on it in the upward direction.

2 mg = q.E

E = 2 mg/q = 2×1.6×10-15 × 9.8/6 × 1.6×10-19 = 32.7×103 NC-1 = 32.7 kNC-1




69) If a force exerted by a small spherical charged body on another object at 8 cm is 2 N, what will be the force exerted when the second object is moved to 4 cm.

  1. 4 N
  2. 0.5 N
  3. 8 N
  4. 16  N
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

70) Two plates are 1 cm apart and the potential difference between them is 10 V. The electric field between the plates is

  1. 500 N/C
  2. 1000 N/C
  3. 10 N/C
  4. 250 N/C
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
E = V/d = 10/1×10-2 = 1000 N/C

71) The relative permittivity of an insulator cannot be

  1. 20
  2. 33
  3. 6
  4. infinity
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
The relative permittivity or dielectric constant of an insulating medium is defined as the ratio of its absolute permittivity to the absolute permittivity of free space. It follows that the dielectric constant for free space is 1.

72) An electric dipole is placed in a uniform electric field in stable equilibrium. The angle between the electric dipole moment and the electric field is

  1. 45°
  2. 90°
  3. 180°
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
A a dipole in stable equilibrium, when Electric filed and dipole moment are perpendicular to each other i.e. the angle between them is 0° and torque will be maximum.




73) The dielectric used in high voltage transformer is

  1. mica
  2. paraffin
  3. porcelain
  4. oiled paper
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

74) The electric potential at a point in air due to point charge is 9 V. If air is replaced by a medium of relative permittivity 3, then electric potential at that point will be

  1. 27 V
  2. 3 V
  3. 18 V
  4. 36 V
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

75) If the relative permittivity of the medium increases, the electric intensity at a point due to given charge

  1. increases
  2. decreases
  3. remains the same
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Electric intensity E at a point in medium due to charge Q is

E = 9×109 (Q/εrd2)

Therefore, E decreases.

Pin It on Pinterest