Home / MCQs /

Electrical Network Theorem MCQs

1) An active element in a circuit is one which ………

  1. receives energy
  2. supplies energy
  3. both receives and supplies energy
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

2) A passive element in a circuit is one which ………

  1. receives energy
  2. supplies energy
  3. both receives and supplies energy
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

3) An electric circuit contains …….

  1. active elements only
  2. passive elements only
  3. both active and passive elements
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

4) A linear circuit is one whose parameter ………

  1. changes with change in current
  2. changes with change in voltage
  3. changes with both voltage and current
  4. do not changes with voltage and current
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

5) The number of nodes in below given figures are

Electrical Network Theorem MCQs

  1. one
  2. two
  3. three
  4. four
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
A node of a network is an equi-potential surface two or more circuit elements joined together. Here, at point A1 E2 and R joined together. Similarly, at point B,C,D two or more elements joined together. Thus, number of nodes are four.

6) The superposition theorem is used when the circuit contains ………….

  1. a single voltage sources
  2. a number of voltage sources
  3. only passive elements
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

7) Norton theorem is ……………. thevenin’s theorem.

  1. the same as
  2. converse of
  3. cannot say
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

8) In the analysis of a vacuum tube circuit,we generally use …………… theorem

  1. superposition
  2. thevinin
  3. norton
  4. reciprocity
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

9) Norton theorem is ………….. form of an equivalent circuit.

  1. both current and voltage
  2. current
  3. voltage
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

10) In the analysis of transistor theorem, we usually uses ………… theorem.

  1. norton
  2. thevinin
  3. reciprocity
  4. superposition
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

11) For transfer of maximum power, the relation between load resistance R and internal resistance r of the voltage source is

  1. R = 2r
  2. R = 1.5r
  3. R = r
  4. R = 0.5r
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

12) Under the condition of maximum power transfer, the efficiency is

  1. 100%
  2. 75%
  3. 50%
  4. 25%
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Suppose a source of voltage V and internal resistance R is supplying a current of I to load R under maximum power transfer conditions. Efficiency = (I2R/I2(R+r) = 1/2 = 50 %
  1. 13) The open circuited voltage at the transfer of load R is 30 V. Under the condition of maximum load power transfer, the load voltage will be ……
  2. 30 V
  3. 15 V
  4. 10 V
  5. 5 V
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Load voltage under maximum power transfer is

= IR = ( V/(R+r) )×R = V/2R ×R = V/2 = 30/2 = 15 V (At max power transfer R=r)

14) The maximum power transfer theorem is used in ………

  1. electronic circuits
  2. power systems
  3. home lightning system
  4. none of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

15) Under the condition of maximum power transfer, a voltage source is delivering a power of 3 W to the load. The power generated by the source is ………….

  1. 45 W
  2. 30 W
  3. 60 W
  4. 90 W
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Under the condition of maximum power transfer, one half of the total power generated is dissipated in the internal resistance r of the source i.e. efficiency = 50%

So, total power generated = 2×30 = 60 W

Check Also

Electrical Basic Concept MCQs 1) The diameter of an atom is about: 10-10 m  10-02 m 10-08 m …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.