MCQs On Basic Electrical Engineering Concepts

28

MARCH, 2018

1) The diameter of an atom is about:

  1. 10-10 m
  2. 10-02 m
  3. 10-08 m
  4. 10-15 m
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
The diameter of an atom ranges from about 0.1 to 0.5 nanometers (1 × 10-10 m to 5 × 10-10 m).

2) 1 cm3 of copper at room temperature has about:

  1. 2×102 free electrons
  2. 20×103 free electrons
  3. 8.5×1022 free electrons
  4. 3×1021 free electrons
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Copper has a density of 8.94 g/cm³ and an atomic weight of 63.546 g/mol, so there are 140685.5 mol/m3. In one mole of any element there are 6.02 × 1023 atoms (Avogadro’s constant). Therefore in 1 m3 of copper there are about 8.5 × 1028 atoms (6.02×1023 × 140685.5 mol/m3). Copper has one free electron per atom, so n is equal to 8.5 × 1028 electrons per cubic metre.

3) The charge of a proton is _______ the charge of electron.

  1. Equal to
  2. Less than
  3. About 625 times
  4. 200 times
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
The charge of a proton is equal to the charge of electron.

4) If the number of valence electrons of an atom is 4, then the substance is usually a

  1. Conductor
  2. Insulator
  3. Semiconductor
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
When the number of valence electrons in an element is 4, the element will have the properties of purely metallic only non-metallic elements. The properties of such elements and materials are in between metallic and nonmetallic i.e. Semiconductor.

5) The electrons in the last orbit of an atom are called

  1. Free electrons
  2. Bound electrons
  3. Valence electrons
  4. Thermionic electrons
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
The electrons in an incomplete outermost orbit are called valance electrons.
6) One coulomb of charge is equal to the charge on

  1. 625×1016electrons
  2. 6.25×1016electrons
  3. 62.5×1016electrons
  4. 0.625×1016electrons
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
One coulomb is equal to the charge on 6.25 x 1018 electron. The charge on 1 electron is 1.6 x 10-19 C.

7) The electric current is due to the flow of

  1. Positive charges only
  2. Negative charges only
  3. Both positive and negative charges
  4. Neutral particles only
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
The electric current is due to the flow of both positively and negatively charged particles at the same time.

8) E.M.F in a circuit

  1. Increases circuit resistance
  2. Decreases circuit resistance
  3. Maintains potential difference
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
E.M.F is the energy provided by a cell or battery per coulomb of charge passing through it, it is measured in volts. It is equal to the potential difference across the terminals of the cell when no current is flowing.

9) Potential difference has the unit of

  1. Charge
  2. Energy
  3. Power
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
E.M.F is the energy provided by a cell or battery per coulomb of charge passing through it, it is measured in volts. It is equal to the potential difference across the terminals of the cell when no current is flowing.

10) The electric current in a liquid is due to the flow of

  1. Electrons only
  2. Protons only
  3. Negative and positive ions
  4. Electrons and positive ions
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

11) The electric current in a discharge tube containing a gas is due to

  1. Electrons only
  2. Positive ions only
  3. Positive and negative ions
  4. Electrons and positive ions
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
The electric current is due to the flow of both positively and negatively charged particles/ions at the same time.

12) Electric current is a

  1. Scalar quantity
  2. Vector quantity
  3. Number only
  4. None of the above

ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
For a physical quantity to be termed a vector quantity, having magnitude and direction is not enough. The quantity should obey the laws of vector addition too. Like the triangle law or the parallelogram law. As we know, if two currents meet at a junction, the total current of the resultant current will be the algebraic sum of the two current and not the vector sum.
13) A billion electrons passes through a cross section of a conductor in 103 seconds. The current is

  1. 1.6×10-7 A
  2. 2×10-7 A
  3. 1×10-7 A
  4. 2.6×10-7 A
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
1 Billion = 1,000,000,000.00 Electrons
Here,
I = Q/T Q = 1,000,000,000.00×(1.60217662 × 10e-19) = 1.60217662 × 10e-10
I = 1.60217662 × 10e-10 × 10e-3
I = 1.6×10e-7
14) How long does it takes 50μC of charge to pass a point in a circuit if the current flow is 15 mA

  1. 3.33×10-3seconds
  2. 6×10-3seconds
  3. 2 seconds
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Q = 50×10e-6
I = 15×10e-3
T = ?
Here
I = Q/T
or
T = Q/I
T = 50×10e-6/15×10e-3
T = 0.00333333333
T = 3.33×10e-3

15) The specific resistance of a wire depends upon its

  1. Length
  2. Cross sectional area
  3. Dimension
  4. Material
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
Specific Resistance depends upon the material of the conducting substance.
16) The quantity of charge that will be transferred by a current flow of 10 A over one hour period is

  1. 1×103seconds C
  2. 2.4×103seconds C
  3. 3.6×104seconds C
  4. 1.6×102seconds C
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Q = I×T
Q = 10×(60×60)
= 3.6×10e4

17) A length of a wire has a resistance of 6 Ω. The resistance of the wire of the same material three times as long and twice the cross sectional area will be

  1. 36 Ω
  2. 9 Ω
  3. 1 Ω
  4. 12 Ω
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Let us suppose,
R1= ρL1/A1 , R2= ρL2/A2
R2/R1 = (L2/L1)×(A1/A2) = (3L/L) × (A/2 A)
R2 = 1.5
R1 = 1.5×6 = 9 Ω
18) The drift velocity of free electron is of the order of

 

  1. 1 ms-1
  2. 10-5 ms-1
  3. 106ms-1
  4. 3×108ms-1
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Drift velocity of electrons varies from one material to another, though it may seem as it is constant velocity at which electron move under influence of electric field inside a conductor. Whereas, it is average velocity of accelerating electrons which constantly collide with fellow atoms. It is of order of magnitude 10-4 to 10-6 ms-1

19) Conductivity is the reciprocal of

  1. Current density
  2. Reactance
  3. Resistivity
  4. Inductance
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Electrical conductivity or specific conductance is the reciprocal of electrical resistivity. It represents a material’s ability to conduct electric current.

20) The potential difference of an energy source that provides 5 mJ of energy for every micro coulomb of charge that flows is

  1. 5 V
  2. 50 V
  3. 500 V
  4. 50 kV
ANSWER
Answer ( 4 )
EXPLANATION
Here
V = W/Q
By putting values
V = 50×10e-3 / 1×10e-6
V = 50 kV

21) The specific resistance of a metallic conductor ________ with the rise in temperature

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains same
  4. Decreases first than start increases
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
As the temperature of a metallic conductor increases, the kinetic energy of the electrons of the conductor also increases ,due to which more obstruction is offered to the flowing electrons and hence the current.Therefore,as more obstruction is offered to the flowing electrons, the resistance is increased.

22) Insulators have ________ temperature coefficient of resistance

  1. Zero
  2. Negative
  3. Positive
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
In insulator, there is a large energy gap between the valance band and the conduction band. So, if the temperature rise is high, the electrons will go to the conduction band. But since it is not crowded due to less number of electrons, so the conductance will increase due to availability of free electrons in the conduction band. So, the resistance decreases with increase in temperature in insulator.

23) Eureka has __________ temperature coefficient of resistance

  1. Positive
  2. Negative
  3. Almost zero
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Eureka has 0.1 x 10-3 temperature coefficient of resistance i.e. almost equals to zero.

24) What quantity of charge must be delivered by a battery with a potential difference of  100 V to do 500 J of work

  1. 5 C
  2. 0.5 C
  3. 50 C
  4. 500 C
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Here,
Q = W / V
Q = 500 / 100
Q = 5 C

25) A piece of aluminium wire is stretched to reduce its diameter to half of its original value. Its resistance will become

  1. Two times
  2. Half
  3. Sixteen times
  4. Eight times
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Let,
R1 = ρ× (L1/A1) & R2 = ρ× (L2/A2)
R2/R1 = (L2/L1) × (A1/A2)
L1×A1 = L2×A2
or
L1×A1 = (L2)×(A1/4)
L2=4×L1
R2/R1 = (4×L1/L1 ) × (A1/(A1/4)) = 16
or
R2=16×R1

26) Semiconductor have ______ temperature coefficient of resistance

  1. Positive
  2. Negative
  3. Zero
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
The resistivity of semi conductors decreases with the increase of temperature.
27) The thermal speed of electrons is of the order of

  1. 1 ms-1
  2. 10 ms-3
  3. 106 ms-1
  4. 3×108 ms-1
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
In the absence of an electric field, electrons buzz about with ‘thermal velocities’ of order 106 m/s in completely random directions.
28) The resistance of a material 2 m long and 2 m2 in area of cross-section is   1.6×10-8 Ω. Its specific resistance will be

  1. 1.6×10-8 Ωm
  2. 3.2×10-8 Ωm
  3. 6.4×10-8 Ωm
  4. 0.16×10-8 Ωm
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Specific resistance for materials are given by ρ = RA/L. By solving we get 1.6×10-8 Ωm.

29) The value of α ( temperature coefficient of resistance ) depends on

  1. Length of the material
  2. Cross-sectional area of the material
  3. Volume of the material
  4. Nature of the material and temperature
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
The “alpha” (α) constant is known as the temperature coefficient of resistance and symbolizes the resistance change factor per degree of temperature change.
30) A copper wire of resistance Ro is stretched till its length is increased ‘n’ times of its original length. Its resistance will now be

  1. n2 Ro
  2. Ro / n2
  3. nRo
  4. n3 Ro
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Solve this using relation R = ρ(L/A)

31) The resistivity of a material 2 × 10-8 Ωm. What will be the resistance of a hollow pipe of the material of length  1 m and having inner and outer radii of 10 cm and 20 cm respectively.

  1. 2.0 × 10-4 Ω
  2. 2.1 × 10-7 Ω
  3. 2.0 × 10-5 Ω
  4. 2.0 × 10-3 Ω
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Solve this using relation R = ρ(L/A) Here,
ρ = 2 × 10e-8 Ωm;
L = 1 m; A = π ((R22) – ((R12));
A = π ((0.22) – ((0.12)) = 9.42 × 10e-2 m2 ;
R = (2 × 10e-8) × (1/9.42 × 10e-2) = 2.1× 10e-7 Ω

32) The example of non ohmic resistance is

  1. Copper wire
  2. Carbon resistance
  3. Aluminium wire
  4. Tungsten wire
  5. All of the above

ANSWER
Answer: ( 5 )
EXPLANATION
Non-ohmic conductors or resistances are those conductors or resistances which do not follow Ohms law.

33) A copper wire is stretched so that its length is increased by 0.1 %. The change in its resistance is

  1. 0.1 %
  2. 0.2 %
  3. 0.3 %
  4. 0.4 %
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
R = ρ(L/A
R’ = ρ(L’/A’);
L’ = L + (0.1/100)×L;
As volume remains same. A×L = A’×L’ ;
OR
A’ = A(L/L’) = (A/1.001);
R’/R = (L’/L)×(A/A’);
R’/R = (1.001)×(1.001) = 1.002;
OR
(R’-R)/R = 0.002;
Percentage increase =( (R’-R)/R )×100 = 0.002 %

34) If an electric current is passed through a nerve, the man

  1. Begins to laugh
  2. Gets shocked
  3. Is excited
  4. Becomes insensitive to pain
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
An electric current passes through us because our body is a very good conductor of electricity and we are connected to earth. Hence, our body becomes a medium for current to pass from high potential to low potential. Our body is made out of 70% fluid. When a current passes through a conducting fluid, it ionises the salts. The same happens to our blood. Depending on the intensity of current, the ionisation is at different levels and so the effects. The effect of ionisation of blood is conveyed to the brain as a shock.

35) The temperature coefficient of resistance of a wire is 0.00125 per °C. at 300 K, its resistance is  1 Ω. The resistance of the wire will be 2 Ω at

  1. 1154 K
  2. 1100 K
  3. 1400 K
  4. 1127 K
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
The resistance of wire at 300 K is R1 = 1 Ω.
Let at T °C, the resistance of the wire be 2 Ω. i.e. R1 =2 Ω.
R2 = R1×(1+(T-27))
OR
2 = 1×(1+0.00125(T-27))
On Solving T=827 °C
Temperature in Kelvin = 827+273 = 1100 K

36) Ampere-Hour is the unit of

  1. Quantity of electricity
  2. Energy
  3. Power
  4. Conductivity
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
An ampere hour is the amount of energy charge in a battery that will allow one ampere of current to flow for one hour.

37) The resistance of a conductor is 5 Ω at 50 °C and 6 Ω at 100 °C. What is the resistance at 0 °C.

  1. 1 Ω
  2. 2 Ω
  3. 3 Ω
  4. 4 Ω
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.
38) The value of α0 of a conductor is 1/236 per °C. The value of α18 will be

 

  1. 1/218 per °C
  2. 1/244 per °C
  3. 1/254 per °C
  4. 1/264 per °C
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
α18 = α0/(1+(α0×18)) = 1/((1/α0)+18)
α18 = 1/(236+18) = 1/254 per C
39) The value of α0 of a conductor is 1/255 per °C. The value of α20 will be

  1. 1/300 per °C
  2. 1/230 per °C
  3. 1/250 per °C
  4. 1/265 per °C
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
See the above question explanation, by using the same method one can solve this question.
40) The value of α50 of a conductor is 1/230 per °C. The value of α0 will be

  1. 1/180 per °C
  2. 1/280 per °C
  3. 1/380 per °C
  4. 1/250 per °C
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
See the above question explanation, by using the same method one can solve this question.

41) The number of free electrons passing through the filament of an electric bulb in one hour when the current through the current through it is 0.32 A filament will

  1. 3 × 1022
  2. 2× 1026
  3. 7.2 × 1019
  4. 3 × 1021
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
I = Q/T; I = Ne/T;
N = IT/E;
N = (0.32 × 3600)/1.6×10^-19
N = 7.2×10^21

42) In which of the following substances the resistance decreases with increase in temperature

  1. Carbon
  2. Constantan
  3. Copper
  4. Silver
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

43) A wire having very high value of conductance is said to be

  1. Very good conductor
  2. Moderately good conductor
  3. Insulator
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
No answer description required for this question.

44) An electric heater is marked 2000 W, 200 V. The resistance of the coil is

  1. 0.1 Ω
  2. 20 Ω
  3. 1/20 Ω
  4. 200 Ω
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
By applying power formula, we get its resistance 20 Ω.

45) The current in a circuit having constant resistance is tripled. The power increases

  1. 1/9 times
  2. 3 times
  3. 9 times
  4. 1/3 times
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Apply Power formula.

46) What voltage drop will be there across a 1 KW electric heater whose resistance when hot is 40 Ω.

  1. 100 V
  2. 50 V
  3. 150 V
  4. 200 V
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
By applying power formula (P=V2/R, we get 200 V.
47) A resistor R1 dissipates the power P when connected to a certain generator. If resistance R2 is put in series with R1, the power dissipated by R1

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains the same
  4. Any of the above depending upon the values of R1 and R2
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
When we are add a new resistor, we are decreasing current (I) whereas increasing resistance R. Here, which one changes by a bigger factor decides the fate of power. Suppose we double the existing resistance this makes the current flow half. From equation (P=I2R), we can see due to square term half reduction in current results in reduction in power and R term causes multiplication by 2, so in effect power reduces by factor of 2. This conclusion is applicable for any value of R2

48) In case of liquids, Ohm’s law is

  1. Fully obeyed
  2. Partially obeyed
  3. There is no relation there between current and P.D
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Electrolytic solutions are good conductors of electricity and usually obey’s Ohm law.
49) Two electric bulbs rated for the same voltage have powers of 200 W and 100 W. If their resistances are respectively R1 and R2 then

  1. R1 = 2 R2
  2. R2 = 2 R1
  3. R2 = 4 R1
  4. R1 = 4 R2
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
One can derive equation for it by comparasion using power relation P = V2/R.

50) A copper wire a resistance of 10 Ω. It is stretched by one-tenth of its original length. Then its resistance will be

  1. 10 Ω
  2. 12.1 Ω
  3. 9 Ω
  4. 11 Ω
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
As we know that, resistance of a conductor is given by:
R = ρL/A
Where ρ is the resistivity of the material, L is the length and A is the cross sectional area.
Let’s assume the wire is cylindrical.
Volume of a cylinder = V = πr2 x h
Where r is the radius and h is the height.
Here, A = πr2 and h = L
So, V = AL
When you are stretching the volume will remain the same.
So V = A’L’ = A’ x (1.1)L (stretching by 10%)
Thus A’ = V / (1.1L) = 0.909A
So new resistance = ρL’/A’ = ρ x 1.1L / (0.909xA) = 1.21R = 12.1 Ω
51) 1020 electrons each having a charge of 1.6×10-19 C pass from a point X to a point Y in 0.1 seconds. The current flowing is

  1. 16 A
  2. 1.6 A
  3. 160 A
  4. 1 A
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Given,
n= 1020electrons, t= 0.1 sec
e=1.6 x 10-19
We know,
Q=ne
=1020x 1.6 x 10-19 Q=16 C
Again,
I=Q/T
I = 16/0.1
I = 160 A

52) No current flows between two charged bodies if they had same

  1. Capacity
  2. Potential
  3. Charge
  4. None of the above

ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Current flows due to the potential difference between two charged bodies.

53) A carbon electrode has a resistance of 0.125 Ω at 20 °C. The temperature coefficient of carbon is -0.0005 at 20 °C. What will be the resistance of electrode at 85 °C

  1. 4 Ω
  2. 0.5 Ω
  3. 1.2 Ω
  4. 0.121 Ω
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
R85 = R20×(1+α20(T2-T1))
R85 = 0.125×(1+(-0.0005×65))
R85 = 0.121 Ω
54) The specific resistance of a wire 1.1 m long, 0.4 mm diameter having a resistance off 4.2 Ω will be

  1. 48 × 10-8 Ωm
  2. 40 × 108 Ωm
  3. 4 × 10-6 Ωm
  4. 4.8 × 10-8 Ωm
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Using the general formula: R = ρ L / A
ρ = RA / L
= [4.2 Ω × π (0.4/2 × 10-3 m)2] / (1.1 m)
≈ 4.8 × 10^-7 Ω m
Specific Resistance of wire is approximately 48 × 10-8 Ω m

55) Ampere-second is the unit of

  1. Power
  2. Energy
  3. E.M.F
  4. Charge
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
Ampere-second is the SI unit of electric charge (measured in coulomb).

56) The percentage by which the incandescence of lamp decreases due to drop of current by 3% is

  1. 6%
  2. 3%
  3. 9%
  4. 12%
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
P = I2 × R
Delta ( P )= 2×I×(Delta( I )) × R
Delta ( P )/P = 2×(Delta( I )) / I = 2×3% = 6%
57) Two resistance A and B have resistance RA and RB respectively with RA<RB . The resistivity of their materials are ρA and ρB. Then

  1. ρA < ρB
  2. ρA = ρB
  3. ρA < ρB
  4. Insufficient information
ANSWER
Answer: ( 4 )
EXPLANATION
From the given information, we cannot derive the correct relation between the resistance. We also need to know the cross-section areas and the lengths of both the conductors before concluding about their resistivities.

58) As the temperature of a metallic resistor is increased, the product of its resistivity and conductivity

 

  1. Increased
  2. Decreased
  3. Remains constant
  4. May increased or decreased
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
As the temperature of a metallic resistor is increased the product of its resistivity and conductivity remains constant. This is because they are inversely proportional.

59) A resistor develops 400 J of thermal energy in seconds when a current of 2 A is passed through it. The resistance of the resistor is

  1. 10 Ω
  2. 20 Ω
  3. 5 Ω
  4. 40 Ω
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Energy = I2×R×T;
R = 400 / (4)×10
R = 10 Ω
60) An electron moves in a circle of radius 10 cm with a constant speed of 4×106 m/s. The electric current of a point on the circle is

  1. 1×10-12 A
  2. 4×10-7 A
  3. 2×10-6 A
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
The no. of revolution made by electron in one second.
= V/2πr = 4×106 / 2×π×10×10-2;
= (2/π)×(1.6×10-19)
= 1×10-12 A

61) The resistance of a human body is about

  1. 200 Ω
  2. 1000 Ω
  3. 25 Ω
  4. 10 Ω
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
A rough value for the internal resistance of the human body is 300-1,000 Ohms.

62) The hot resistance of an electric bulb filament is higher than its cold resistance because the temperature coefficient of filament is

  1. Zero
  2. Positive
  3. Negative
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
The temperature coefficient of a resistance of an electric bulb filament is positive i.e increases with the increase in temperature.

63) A nichrome wire used as a heater coil has a resistance of 2 Ω/m. For a heater of 1 kW at 200 V, the length of the wire required is

  1. 80 m
  2. 40 m
  3. 20 m
  4. 24 m
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Resistance of heater wire = V2 / P = (200)2 / 1×1000 = 4 Ω
The resistance of the wire is 2 Ω per meter.
Therefore,
Length of heater wire = 40/2 = 20 Ω

64) When 1 V is applied in a circuit, a current of 1 μ A flows through it. The conductance of the circuit is

  1. 1 μ mho
  2. 10 μ mho
  3. 100 μ mho
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
One can solve it using Ohm law. Where conductance is the reciprocal of reistance.
65) The maximum possible conductance of a 75 kΩ , 10% resistor is

  1. 20 μS
  2. 14.81 μS
  3. 18.71 μS
  4. 24.5 μS
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
As we know that conductance G=1/R and conductance is maximum when resistance is minimum.
Minimum Value of R = 75 – ( 75 × 10/100) = 67.5 kΩ.
Now Maximum Conductance = 1/67.5 kΩ = 14.81 S

66) How much voltage is necessary to create a flow of 0.24 C in 0.8 seconds through a resistance of 500 Ω.

  1. 50 V
  2. 300 V
  3. 150 V
  4. 75 V
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Current I = Q/T
I = 0.24/0.8
I = 0.3 A
Now, Voltage is equal to
V = IR
V = 0.3 × 500 = 150 V
67) A certain electrical appliance consumes energy at a rate of 540 J/S. How many kWh of energy does it consumes in 3.5 hour

  1. 5.4 kWh
  2. 2.89 kWh
  3. 1.89 kWh
  4. 10.89 kWh
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Power P = 540 J/s = 540 watt
Energy = 540 × 3.5 = 1890 Wh = 1890 kWh
68) The power dissipated in a resistor in term of its conductance G and the voltage V across it is

  1. V2G
  2. V2 / G
  3. G2 V
  4. G2 / V
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Power dissipated P = V2 / R
G = 1 / R
P = (V2)×G

69) On the voltage versus current graph of a 10 kΩ resistor, what is the total change in voltage when the current changes from 1 mA to 5.5 mA

  1. 55 V
  2. 110 V
  3. 45 V
  4. 50 V
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Graph between current and voltage remains linear. When I = 1 mA, V1 = IR = (1×10-3) × 10 = 10 V
Now when I = (5.5×10-3)
V2 = (5.5×10-3) × (10×103) = 55 V
Therefore, change in voltage = V2 – V1 = 55 – 10 = 45 V
70) The current entering the positive terminal of an element is given by

i = 5 cos πt A

The power delivered to the element at t = 3 ms when the voltage across the element is 3t is given by

  1. 18.43 W
  2. 26.4 W
  3. 53.48 W
  4. 63.28 W
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
Power P = VI = (15 cos 60πt)×(5 cos 60πt) = 75 cos2 (60πt)) W
At t=3 ms
P = 75 cos2 (60π(3×10-3)) = 75 cos2 0.18π = 53.48 W
71) A copper wire of area of X-section 1 mm2 is carrying a current of 10 A. If the number density of conduction electrons is 10-28 m-3. The drift velocity of conduction electrons is

  1. 1 / 160 ms-1
  2. 1 / 20 ms-1
  3. 1 / 30 ms-1
  4. 1 / 80 ms-1
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Drift velocity = I / nAe
= 10 / 1028 × (4×10-6) × 1.6 ×10-19
= 1/160
72) A potential difference of 3 V is applied across a conductor of resistance 1.5 Ω. The number of electrons flowing in 1 second is

  1. 2 × 10-6 Ω
  2. 0.8 × 10-6 Ω
  3. 1.6 × 10 Ω
  4. 4 × 10-6 Ω

ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Volume of cube = Mass/Density = 84/10.5 = 8 cm3
Therefore, each side of the cube is (8)1/3 = 2 cm3
R = ρL/A
= (1.6×10-6) × (2/2×2) = 0.8 × 10-6 Ω
73) The temperature at which the resistance of a conductor becomes double to that at 0 °C is

  1. 1/3 αo °C
  2. 1/αo °C
  3. 1/2 αo °C
  4. 1/6 αo °C
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Rt = Ro (1 + αoT)
It is given that Rt = 2Ro
2Ro = Ro (1 + αoT)
OR
= 1/αo °C

74) If a wire is melted and recast to half of its length, then the new resistance is

  1. R/4
  2. R/2
  3. R
  4. 2R
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Since volume of the wire remains same,
IA = I’A’
or
A/A’ = l’/l
= 0.5l/l
=l/2
Now,
R’/R = (l’/l) × (A/A’)
=1/2 × 1/2
= 1/4
75) Two wires A and B have the same cross-section and are made of the same material. RA = 600 Ω and RB = 100 Ω. The number of times A is longer than B is

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 5
ANSWER
Answer: ( 1 )
EXPLANATION
Here, RA= 600 Ω and RB=100 Ω. We know that R=ρ L/A. As cross-section of both material are same. So RA ∝ L. Thus, LA is 6 times longer than LB.

76) The resistivity of a wire depends on

  1. Length
  2. Material
  3. Cross-sectional area
  4. None of the above
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
The resistivity is a property of the material in the wire that depends on the chemical composition of the material but not on the amount of material or the shape (length, cross-sectional area) of the material.

77) Kirchhoff’s second law is based on law of conservation of

  1. Charge
  2. Energy
  3. Momentum
  4. Mass
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
Kirchhoff’s voltage law (2nd Law) states that the sum of all voltages around any closed loop in a circuit must equal zero. This is a consequence of charge conservation and also conservation of energy.

78) The mass of the proton is roughly how many times the mass of an electron?

 

  1. 184000
  2. 18400
  3. 1840
  4. 184
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
A proton is about 1835 times more massive than an electron.
79) Which of the following is not same as watt ?

  1. Joule / Second
  2. Ampere / Volt
  3. Ampere x Volts
  4. (Ampere)2 x Ohm
ANSWER
Answer: ( 2 )
EXPLANATION
All are the relation’s of power except the second.
80) One Kilowatt hour of electrical energy is the same as

  1. 36 x 105 watt
  2. 36 x 105 ergs
  3. 36 x 105 joules
  4. 36 x 105 B.T.U
ANSWER
Answer: ( 3 )
EXPLANATION
The kilowatt hour (kWh) is a unit of energy equal to 3.6 megajoules.
Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.

MCQs

MCQ on Transmission And Distribution

MCQs

MCQ on Electrical Work, Power And Energy

MCQs

MCQ on Rectifiers And Converters

Pin It on Pinterest